Анонси



       
       

       

       

       

       

       

      Обережно - ГРИБИ!

      Назад

      Обережно - ГРИБИ!

      Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

      Основні причини отруєнь:

      • вживання отруйних грибів;
      • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
      • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
      • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

      Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

      Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

       

      Застерігаємо!

      • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
      • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
      • Не збирайте гриби:
        • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
        • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
        • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
        • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
        • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
        • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
      • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
      • Не куштуйте сирі гриби на смак.
      • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
      • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
      • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
      • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
      • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
      • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
      • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
      • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
      • УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
        • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
        • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".
        • "Усі гриби в молодому віці їстівні".
        • "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
        • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
        • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
        • "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
        • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
      • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

      Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

       

      Перша допомога при отруєнні грибами.

      1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
      2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
      3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
      4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

       

      Забороняється:

      • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

      Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

      Назад

       

      Контактний телефон відповідального чергового Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської облдержадміністрації

      (0462)676-003

      (0462)677-955

       

      Щодо інформації про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у  Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області цілодобово  за номером телефону:

      067-400-60-80

       

      Щодо інформації про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

      0-800-210-310

      (0462)772-901

       

      Щодо інформації про віключення водопостачання за телефоном контакт-центру КП "Чернігівводоканал"

      0-800-50-50-51

       

      ГУ ДСНС у Чернігівській області

      Начальник чергової зміни

      (0462) 69-10-60 (цілодобово)

       

       
       
      Sinoptik - logo

      Погода на найближчий час

       

      Чернігів