Анонси





          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

           

          Радон у питній воді. Нітрати і нітрити

          Назад

          Радон у питній воді, нітрати і нітрити

          Радон у питній воді

          Радон є радіоактивним елементом, який виникає при розпаді природного урану або торію. Радон знаходиться також у сигаретному диму і в питній воді.

          У воді радон представляє двояку небезпеку:

          по-перших, від вживання води, яка може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;

          по-друге, від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні.

          Способи пониження вмісту радону у питній воді:

          • кип’ятіння. При кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується;
          • найбільш ефективний спосіб пониження концентрації радону у питній воді – це використання фільтрів на основі активованого вугілля;
          • вентиляція ванної кімнати і кухні;
          • не палити у приміщеннях – паління у курців викликає ризик захворювання раком легенів у 10-20 разів вище, ніж у звичайних людей.

           

          Нітрати і нітрити

          Потрапляючи до організму людини з їжею і водою нітрати (нітрити) легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекулу заліза. Внаслідок чого виникає метгемоглобін і транспортна функція еритроциту порушується. Ось чому, при достатньому вмісту кисню у крові, спостерігається тканинна гіпоксія – порушення дихання клітин. 

          Основні симптоми: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, підвищена втомлюваність, пониження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.

          Особливо небезпечно хронічне потрапляння нітратів до організму новонароджених і дітей молодшого віку, так як тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, функції серцево-судинної системи, затримання фізичного і психічного розвитку. Крім того, нітрати і нітрити сприяють виникненню раку, уроджених вад розвитку, несприятливо впливають на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати.

          Джерелами нітратів у довкіллі є окислення органічних сполук; азотні добрива і перегній; великі сільськогосподарські комплекси; міські звалища, транспорт і промисловість. 

          Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:

          - овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпінат, петрушка, кріп тощо);

          - м’ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);

          - сири (при виробництві); 

          - вода (особливо у системах забезпечення населення водою з відкритих водойм, річок).

           

          Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням:мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів. 

          Знизити вміст нітритів у продуктах можливо при використанні наступних рекомендацій: не зберігати продукти при кімнатній температурі; у брудних і сирих приміщеннях; при підвищеній вологості; не підріблювати і не перетирати овочів.

          Назад

          Консультації населення в разі виникнення НС або порушення нормальних умов життєдіяльності 

          676-003; 677-955

           

          Інформацію про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у Службі автомобільних доріг цілодобово  за номером телефону:

          (0462) 661-893

          095-271-43-74 

           

          Інформацію про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

          0-800-210-310

          0-462-772-901

           

          Гаряча лінія Управління ДСНС у Чернігівській області:

          «101»