Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА
Контактна інформація Про Департамент АБЕТКА НЕБЕЗПЕКИ Консультації з громадськістю Інформація про доступність будівлі Департаменту для маломобільних груп населення БЕЗПЕКА НА ВОДІ АЛГОРИТМ дій населення за сигналами оповіщення Алгоритм пошуку людей зниклих безвісти під час війни Україна без бар`єрів Перелік пунктів незламності Консультаційний центр Уповноваженого ВРУ з прав людини Державний реєстр об`єктів підвищеної небезпеки
Радон у питній воді, нітрати і нітритиРадон у питній водіРадон є радіоактивним елементом, який виникає при розпаді природного урану або торію. Радон знаходиться також у сигаретному диму і в питній воді. У воді радон представляє двояку небезпеку: по-перших, від вживання води, яка може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок; по-друге, від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні. Способи пониження вмісту радону у питній воді:
Нітрати і нітритиПотрапляючи до організму людини з їжею і водою нітрати (нітрити) легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекулу заліза. Внаслідок чого виникає метгемоглобін і транспортна функція еритроциту порушується. Ось чому, при достатньому вмісту кисню у крові, спостерігається тканинна гіпоксія – порушення дихання клітин. Основні симптоми: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, підвищена втомлюваність, пониження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні. Особливо небезпечно хронічне потрапляння нітратів до організму новонароджених і дітей молодшого віку, так як тривале кисневе голодування може викликати порушення росту і формування організму, функції серцево-судинної системи, затримання фізичного і психічного розвитку. Крім того, нітрати і нітрити сприяють виникненню раку, уроджених вад розвитку, несприятливо впливають на плід. Нітрити більш токсичні, ніж нітрати. Джерелами нітратів у довкіллі є окислення органічних сполук; азотні добрива і перегній; великі сільськогосподарські комплекси; міські звалища, транспорт і промисловість. Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є: - овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпінат, петрушка, кріп тощо); - м’ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси); - сири (при виробництві); - вода (особливо у системах забезпечення населення водою з відкритих водойм, річок).
Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням:мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів. Знизити вміст нітритів у продуктах можливо при використанні наступних рекомендацій: не зберігати продукти при кімнатній температурі; у брудних і сирих приміщеннях; при підвищеній вологості; не підріблювати і не перетирати овочів. |