Анонси





          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

           


          Назад

          Пам’яті Героїв Крут: подвиг без строку давності

          Сто один рік тому відбулась подія, яка стала символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Добровольці віддали своє життя, аби захистити Київ від наступу більшовиків.

          Сьогодні, у день роковин, на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» зібралися вшанувати героїв першої російсько-української війни 1917-1918 років сивочолі ветерани, школярі та студенти, курсанти і ліцеїсти, учасники вже сучасної російсько-української війни, матері загиблих воїнів в АТО, військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії, делегації з різних міст, районів, областей, представники політичних партій, народні депутати.

          Вклонилися подвигу, що не має строку давності, й заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, творець Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» Анатолій Гайдамака, голова Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович.

          — Найбільшу шану подвигу героїв ми можемо висловити лише через свою єдність.
          Не треба бути великим вченим, щоб побачити чіткі історичні паралелі між тодішніми подіями і сьогоденням. Як тільки Україна обернулася у бік європейського розвитку, наш північний сусід за допомогою всіх можливих засобів забажав зупинити ці кроки.
          На жаль, і серед нинішніх захисників України є ті, хто повторив подвиг Героїв Крут — ступив у безсмертя прямо зі студентської лави. Нині 180 синів Чернігівщини вже схилили голови, боронячи сучасну Україну від агресора.
          Ми низько вклоняємось їх подвигу і пишаємось ними. Вічна їм пам’ять.
          Переконана, докладені зусилля і непоправні втрати не були марними. Наша держава відстоїть і збереже свою цілісність і незалежність. Запорукою цьому — зміцніла Українська Армія, автокефальна Українська Православна Церква, а головне — наша з вами єдність і непохитна віра у щасливе, мирне, вільне і заможне майбутнє України,
           — наголосила Наталія Романова.

          Заступник голови облдержадміністрації вручила державні відзнаки сучасних Героїв з Чернігівщини, які полягли на сході країни, захищаючи її незалежність і наше з вами мирне життя, їх батькам.

          Відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» нагороджено (посмертно):

          Солдата Лебедєва Андрія Володимировича (нагороду отримала мати загиблого Героя – Лебедєва Людмила Анатоліївна);

          Солдата Близнюка Володимира Володимировича (нагороду отримала мати загиблого Героя – Белеванцева Олена Володимирівна);

          Рядового міліції Іщенка Андрія Васильовича (нагороду отримала мати загиблого Героя – Іщенко Валентина Яківна);

          Старшого солдата Смирнова Павла Юрійовича (нагороду отримав батько загиблого Героя – Смирнов Юрій Олексійович).

          На важливості правильної інтерпретації подій понад сторічного терміну акцентував Володимир В'ятрович.

          — Пам’ять про Крути повернулася в Україну із відновленням її незалежності в 1991. Але тоді і протягом наступних двох десятиліть цей бій згадували як трагедію чи навіть поразку. Оборонці станції загинули, більшовики продовжили свій наступ на Київ. Ось що говорили про Крути. Для більшої драматизації суттєво завищувалася кількість українських втрат, понижувався їхній вік. Відтак згадування цієї події перетворилося в плач і розпач від чергової поразки, — зауважує науковець. — Такий підхід далекий не лише від об‘єктивної історичної оцінки того що сталося під станцією Крути 29 січня 1918 року, але й від справжнього вшанування пам‘яті учасників цих подій. Важко здобуту ціною вояцьких життів перемогу знецінюють називаючи поразкою.
          Загибель у бою близько сотні українських вояків це трагедія. Але втричі більша кількість ворожих втрат заперечує тезу про поразку. Особливо якщо врахувати, що співвідношення сил учасників бою майже 1 до 10 не на користь українців. Більшовики зуміли продовжити свій наступ на Київ лише через чотири дні. Для проголошеної лише кілька днів тому незалежної Української Народної Республіки це були визначальні чотири дні, які дозволили їй отримати міжнародне визнання та військову допомогу. Незабаром після цього більшовиків вигнано далі на схід.

          Зібранню представили тематичну літературно-мистецьку композицію. Також усі охочі могли ознайомитися з експозицією “Блокпост пам'яті”.

          Заупокійну літію відправив Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій.

          Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
          з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

           

           

          Назад

          Консультації населення в разі виникнення НС або порушення нормальних умов життєдіяльності 

          676-003; 677-955

           

          Інформацію про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у Службі автомобільних доріг цілодобово  за номером телефону:

          (0462) 661-893

          095-271-43-74 

           

          Інформацію про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

          0-800-210-310

          0-462-772-901

           

          Гаряча лінія Управління ДСНС у Чернігівській області:

          «101»