Анонси





          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

           


          Назад

          Оперативна інформація про гідрологічну ситуацію  в басейнах річок Дніпра вище Київського водосховища і Десни вище Києва станом на 10 квітня 2018 року


           

          У зв’язку з різким потеплінням з 28 березня  на малих річках та тимчасових водотоках області розпочалась весняна повінь з різкими підвищеннями рівнів води та  виходом води на заплави ( що є природнім процесом); підняття рівнів було короткочасним, при цьому були  підтоплені житлові будинки та  дачні ділянки  в  окремих населених пунктах області. 

          Додаткові підтоплення в межах населених пунктів, не пов’язані з річковою мережею,  виникли внаслідок швидкого танення місцевих снігозапасів та накопичення тало-дощових вод у пониженнях рельєфу, відсутності чи несправності систем водовідведення, накопичення сміття, відсутності дренажу тощо.

          Підвищення рівнів води на гідрологічному посту р. Білоус - с. Кошівка Чернігівського району під час весняної повені 2018 року розпочались 28 березня.  Вихід води на заплаву в районі гідрологічного поста (перевищення рівня з відміткою 350 см над нулем посту (117,0 м БС) був зафіксований  2 квітня.  Максимальний рівень води весняної повені спостерігався  о 8 годині ранку 3 квітня з відміткою 415 см над нулем посту ( 117,650 м БС ).  За період з 28 березня до дати проходження піку повені  загальний підйом рівнів води над передпаводковими на р. Білоус склав 1,83 м. З 3 квітня на гідрологічному посту р. Білоус-с. Кошівка спостерігається спад рівнів води.

          З 1 квітня розпочались підйоми рівнів води на р. Убідь біля с. Кудрівка Сосницького  району.  Вихід  води  на   заплаву в  районі     гідрологічного поста (перевищення рівня з відміткою 265 см над нулем поста (125,55 м БС) був зафіксований 5 квітня. Пік повені сформувався 7-8 квітня з відміткою 326 см над нулем посту (м БС). За період з 1 квітня  до дати проходження піку повені загальний підйом рівнів води над передпаводковими   склав 208 см. З 9 квітня на гідрологічному посту р. Убідь – с. Кудрівка спостерігається спад рівнів води.

          Максимальні рівні повені 2018 року на малих річках області    вищі в порівнянні з повінню 2013 року.

          Повне повернення  рівнів до передпаводкових на малих річках області очікується  протягом 12-20 діб після проходження максимумів водопілля.

          На р. Снові біля м. Сновськ з 2 квітня  розпочались інтенсивні підйоми  рівнів води  (5-29 см за добу). Станом на 10 квітня інтенсивність підйому рівня води знизилась  до 2 см на добу. Вода знаходиться на заплаві шаром 115 см.

           На великих  річках області протягом першої декади квітня  спостерігався  процес руйнування льодового покриву, під час якого утворювались затори криги, що призвело до значних коливань рівнів води  ( 20-30 см за добу) на окремих ділянках Дніпра та Десни.

          Станом на 10 квітня на середніх та великих річках області  продовжується розвиток весняної повені.

          На р. Десні біля м. Чернігова станом на 8 годину ранку  10 квітня  спостерігається рівень   води  з  відміткою 482 см над нулем посту. Підвищення рівня за добу склало 14 см.

          За інформацією Чернігівського обласного Центру з гідрометеорології

          Назад

          Консультації населення в разі виникнення НС або порушення нормальних умов життєдіяльності 

          676-003; 677-955

           

          Інформацію про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у Службі автомобільних доріг цілодобово  за номером телефону:

          (0462) 661-893

          095-271-43-74 

           

          Інформацію про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

          0-800-210-310

          0-462-772-901

           

          Гаряча лінія Управління ДСНС у Чернігівській області:

          «101»