Анонси





          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

           


          Назад

          В Чернігівській обласній державній адміністрації відбулися збори керівного складу цивільного захисту

          7 лютого в залі №1 обласної державної адміністрації під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Сергієнка відбулися збори керівного складу цивільного захисту з підведення підсумків роботи у 2017 році та визначення завдань на 2018 рік. 

          У вступному слові Сергій Сергієнко зауважив, що основні заходи і напрями роботи органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, обласних управлінь, організацій і підприємств у сфері цивільного захисту у 2017 році були спрямовані на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, підвищення готовності до оперативного реагування органів  влади  на  місцях в разі їх виникнення, ефективної взаємодії територіальних  та  функціональних  підсистем  цивільного  захисту, недопущення загибелі і травмування людей.

          Сергій Сергієнко зазначив, що завдання  з підготовки цивільного захисту у  2017 році  в основному виконані.

          Так, упродовж минулого  року  нам вдалося не допустити збільшення кількості надзвичайних ситуацій техногенного  характеру у порівнянні з 2016 роком, забезпечити сталу роботу об’єктів економіки, систем життєдіяльності населення, не допустити виникнення великих лісових та торф’яних пожеж.

          Внаслідок надзвичайних ситуацій і подій загинуло  286 осіб.

          На сьогоднішній день в області створено 37 об’єднаних територіальних громад. Відповідно до Кодексу цивільного захисту України і Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, до компетенції об’єднаної територіальної громади відносяться наступні повноваження:

          забезпечення цивільного захисту на відповідній території;

          утворення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів;

          передбачення у місцевих бюджетах резервного фонду і створення місцевих матеріальних резервів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

          створення місцевих систем оповіщення керівного складу та населення.

          Сергій Сергієнко зауважив, що сьогодні необхідно зробити все, щоб не допустити загрози для  життя і здоров’я людей, забезпечити стабільну роботу об’єктів господарювання, транспортної інфраструктури, систем життєзабезпечення населення.

          Про виконання пріоритетних завдань з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту за 2017 рік доповів директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев. 

          У своїй доповіді Сергій Болдирев зазначив, що реалізація державної політики у сфері цивільного захисту була спрямована на зменшення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій та досягнення гарантованого рівня безпеки населення, забезпечення сталої роботи господарського комплексу під час небезпечних природних явищ та загроз техногенного характеру.

          Завдання визначені розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 09 грудня 2016 року №754 „Про організацію цивільного захисту  області у 2017 році“ в основному виконані.
          Начальник управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області Роман Гордовий у своєму виступі відмітив, що Державна служба України  з питань надзвичайних ситуацій у постійному режимі виконує завдання захисту населення і територій  від небезпечних чинників техногенного та природного характеру. Так, у 2017 році підрозділи оперативно-рятувальної служби цивільного захисту області брали участь у ліквідації надзвичайних ситуацій і подій, які мали місце на території області. 

          Було проведено значний обсяг роботи з попередження виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій. Незважаючи на  зростання кількості пожеж, зменшилась кількість трагічних випадків на них. 

          Протягом минулого року в області було п’ять випадків захворюваності сільськогосподарських тварин на африканську чуму свиней

          З доповіддю про епізоотичну, санітарно-епідемологічну та фітосанітарну ситуацію в області виступив начальник Головного управління Дерржпродспоживслужби в області Юрій Павлишен.

          Начальник технічної служби Чернігвської філії ПАТ „Укртелеком“ Сергій Лахнекоу своєму виступі відмітив, що одним із важливих напрямків діяльності системи цивільного захисту є організація оповіщення  і зв’язку.

          Також, Сергій Лахенко розповів про  стан та перспективи розвитку системи зв’язку в області.

          Поділився своїм досвідом щодо виконання завдань цивільного захисту органами місцевого самоврядування перший заступник Ніжинського міського голови Григорій Олійник.

          З інформацією про попередній прогноз повені і паводків у весняний період 2018 року виступив начальник Чернігівського облгідрометеоцентру Руслан Овсієнко.

          В заключному слові Сергій Сергієнко наголосив на необхідності забезпечення безумовного і своєчасного виконання заходів, спрямованих на зниження ризику та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій природного  і техногенного характеру, підвищення гарантованого рівня безпеки населення і навколишнього середовища та зосередити основні зусилля на виконання відповідних завдань:

          сталої роботи об’єктів економіки, житлово-комунального господарства, транспортної інфраструктури, охорони здоров'я, освіти і  соціальної сфери;

          готовності до оперативного реагування на надзвичайні ситуації, ліквідації їх наслідків у мирний час та в умовах особливого періоду;

          створенні матеріально-технічних і фінансових ресурсів в необхідних обсягах для забезпечення проведення першочергових робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій і їх наслідків;

          проведення  інвентаризації  захисних  споруд;

          навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, у тому  числі  військового  характеру.

          Особливої уваги потребують наступні питання:

          безпечний пропуск льодоходу та забезпечення життєдіяльності населення, функціонування об’єктів господарювання під час весняної повені;

          забезпечення протипожежного захисту населених пунктів, лісових масивів та сільгоспугідь у пожежонебезпечний період;

          проведення заходів із запобігання загибелі людей на водних об’єктах;

          забезпечення готовності господарського комплексу до роботи і дій в екстремальних зимових умовах.

          На завершення,  Сергій Сергієнко вручив відзнаки обласної державної адміністрації.

          Назад

          Консультації населення в разі виникнення НС або порушення нормальних умов життєдіяльності 

          676-003; 677-955

           

          Інформацію про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у Службі автомобільних доріг цілодобово  за номером телефону:

          (0462) 661-893

          095-271-43-74 

           

          Інформацію про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

          0-800-210-310

          0-462-772-901

           

          Гаряча лінія Управління ДСНС у Чернігівській області:

          «101»