Анонси





          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

           


          Назад

          В області продовжують боротьбу з АЧС


          Минулого місяця вірус африканської чуми свиней виявлено у приватному господарстві Корюківки.

          На початку жовтня спалах АЧС також зафіксовано у фермерському господарстві «Колос» (селище Куликівка). Тут оперативно вже проведені профілактичні заходи, визначені зони захисту та зони нагляду. На в’їзді/виїзді до свинокомплексу встановлений карантинно-поліцейський пост, забезпечено знезараження транспорту та взуття людей тощо. У зоні захисту в господарствах усіх форм власності проведений загальний облік свинопоголів’я.

          Як не допустити розповсюдження вірусу обговорили 9 жовтня під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА. Провела засідання в.о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко. Участь у заході взяв директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України Борис Кобаль.

          — Присутні мають розуміти всю важливість справи. Звичайно, біобезпека на першому місці. Але необхідно думати, як відновити бізнес та убезпечити господарства в майбутньому, — наголосила Юлія Свириденко.

          Так, з моменту фіксації першого спалаху АЧС на території України збитки вітчизняного свинарства від поширення вірусу склали близько 200 мільйонів гривень. У Чернігівській області на сьогодні за знищених тварин у зв’язку із захворюванням відшкодовано понад мільйон гривень.

          Як зазначив Борис Кобаль, динаміка поширення африканської чуми свиней в Україні, в тому числі й на Чернігівщині, є загрозливою: на сьогодні в Україні зареєстровано 266 випадків, з яких 224 серед домашніх та 40 серед диких тварин.

          Серед найпоширеніших причин розповсюдження вірусу — торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках; недотримання заходів біобезпеки в особистих підсобних господарствах громадян та на дрібних спеціалізованих підприємствах; затримки із виділенням і виплатою коштів за вилучене та знищене поголів'я; низький рівень фінансування програм активного та пасивного моніторингу тощо.

          Варто зазначити, що на всій території України проводяться заходи з попередження та ліквідації АЧС.

          Ще раз наголошую на чіткому виконанні завдань, визначених перед керівниками підприємств, установ і організацій, робота яких пов’язана з недопущенням і ліквідацією АЧС. Окрему увагу звертаю на проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення. Люди мають розуміти, що захистити від збитків своє господарство можна лише дбаючи про його безпеку, — підсумувала Юлія Свириденко.

          Департамент інформаційної діяльності
          та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

          Назад

          Консультації населення в разі виникнення НС або порушення нормальних умов життєдіяльності 

          676-003; 677-955

           

          Інформацію про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у Службі автомобільних доріг цілодобово  за номером телефону:

          (0462) 661-893

          095-271-43-74 

           

          Інформацію про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

          0-800-210-310

          0-462-772-901

           

          Гаряча лінія Управління ДСНС у Чернігівській області:

          «101»