Анонси





          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

          ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

           


          Назад

          Протипожежний захист екосистем та попередження загибелі людей на воді - на контролі рятувальників та облдержадміністрації

          18 травня у залі №2 будівлі обласної державної адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Сергія Сергієнка відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На розгляд комісії були винесені три питання:

          1. Про стан готовності обласних управлінь, організацій і підприємств до захисту лісів, торфовищ і сільгосппідприємств від пожеж у весняно-літній пожежонебезпечний період 2017 року.

          2. Щодо проведення профілактичної роботи у сфері пожежної і техногенної безпеки на об’єктах суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику розташованих на території Чернігівської області.

          3. Про заходи щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах у літній період 2017 року.

          Про готовність обласних управлінь, організацій і підприємств до захисту лісів, торфовищ і сільгосппідприємств від пожеж у весняно-літній пожежонебезпечний період 2017 року доповів заступник начальника Управління ДСНС в області із запобігання надзвичайним ситуаціям підполковник служби цивільного захисту Роман Цушко,  який зазначив, що в поточному році на Чернігівщині виникло 13 пожеж у лісах, що на 85% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Вогнем пройдено 14 гектарів настилу в лісі. Також вже зареєстровано 490 пожеж сухої трави та сміття на відкритій місцевості, площа цих пожеж склала 1280 гектарів. Лише завдяки своєчасному реагуванню пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС, пожежних команд лісокористувачів й органів місцевого самоврядування не допущено поширення вогню на значні площі та населені пункти. Головною причиною загорянь залишається так званий "людський фактор". Це розведені багаття, випалювання сухої рослинності, кинуті непогашені сірники або недопалки.

          Як показала перевірка готовності лісових господарств та лісових пожежних станцій, в цілому техніка та особовий склад готові до виконання робіт по гасінню лісових пожеж. В структурних підрозділах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства функціонують 16 лісових пожежних станцій, на озброєнні яких мається 40 пожежних автомобілів. Моніторинг територій здійснюється за допомогою 35 спеціальних спостережних веж, з яких 30 обладнані телевізійними системами нагляду. Незважаючи на позитивні моменти, під час перевірки було виявлено ряд недоліків. Тож,  лісокористувачам було наголошено на необхідності їх усунення в найкоротші терміни.

          З метою забезпечення належного реагування на випадки виникнення пожеж в лісових масивах, на торфовищах та сільгоспугіддях, Управлінням Держслужби України з надзвичайних ситуацій в області особовий склад і техніка підпорядкованих підрозділів утримуються в постійній готовності.

          Про заходи щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах у літній період 2017 року доповів директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев, який у своїй доповіді зауважив, що  в  2016 році на водних об'єктах області загинуло  62 особи (з них 3 дітей), слід відмітити, що в порівнянні з минулим роком загальна кількість випадків збільшилась на 14,8 %. Врятовано 23 особи (з них 6 дітей).

          Сергій Болдирев зазначив, що найбільше людей потонуло на річках, ставках та озерах в сільській місцевості. Основною причиною трагічних випадків стало купання поза обладнаних місць, нехтування правилами поведінки на водних об'єктах та необережність під час риболовлі, більшість з яких сталась в стані алкогольного сп'яніння. Найбільше людей загинуло в віці від 30 до 40 років. Найбільша кількість загиблих приходиться на спекотні місяці року, тобто у період масового відпочинку людей біля водоймищ. Пік загибелі спостерігався в липні місяці. Характерно, що із загальної кількості осіб, які потонули, більшу частину становлять чоловіки.

          Підбиваючи підсумки засідання, Сергій Сергієнко акцентував увагу на врахуванні недоліків минулих років та зосередження профілактичних заходів на особливо пожежонебезпечних лісових ділянках поблизу населених пунктів,  а також необхідності зосередити зусилля на виконання заходів з упередження виникнення пожеж та створення умов для їх гасіння і мінімізації збитків.

          На завершення засідання були визначені завдання місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам щодо виконання чинного законодавства у сфері цивільного захисту.

          Назад

          Консультації населення в разі виникнення НС або порушення нормальних умов життєдіяльності 

          676-003; 677-955

           

          Інформацію про стан проїзду автошляхами Чернігівщини чи допомогу у дорозі можна отримати у Службі автомобільних доріг цілодобово  за номером телефону:

          (0462) 661-893

          095-271-43-74 

           

          Інформацію про відключення електропостачання та повалені електроопори можна отимати або повідомити  за телефонами контакт-центру АТ «Чернігівобленерго»:

          0-800-210-310

          0-462-772-901

           

          Гаряча лінія Управління ДСНС у Чернігівській області:

          «101»